I seniorårene er det ekstra viktig med et godt kosthold. Fordi man trenger mindre energi og derved mindre matmengder enn tidligere i voksenlivet, må man satse på råvarer som gir det kroppen trenger i mest mulig konsentrert form. Behovene for vitaminer, mineraler, protein, umettet fett osv. går nemlig ikke ned med alderen. Rikelig med grønnsaker, frukt og uraffinerte kornprodukter er nøkkelen til et slikt kosthold. Det er lite rom for såkalte «tomme kalorier» – matvarer som inneholder mye energi i form av fett og sukker, men lite annet som er godt for kroppen.
I hovedsak kan man følge de samme ernæringsrådene som til andre voksne. Proteininntaket bør ligge i øvre del av det anbefalte området og dekke omtrent 15 % av energibehovet. Det går lett hvis man passer på å ha med en proteinkilde til alle måltider. Ved vegetarkost betyr det at man inkluderer belgfrukter som linser, erter og bønner, eller melkeprodukter som ost, yoghurt eller melk. Det er også verdifulle proteiner i kornprodukter.
Fettinntaket bør ikke være for høyt, men dekke omtrent 30 % av energibehovet. Velg magre råvarer og melkeprodukter, og unngå å tilsette for mye olje eller smør ved matlagningen. Planteoljer er best, f.eks. en kombinasjon av olivenolje og rapsolje. Fettrik kost gir lettere fordøyelsesbesvær hos eldre, og den har ofte mindre av viktige vitaminer og mineraler. Fullkornsprodukter som grovbrød, brun ris, havregryn og fullkornspasta bidrar med fiber som holder fordøyelsen i orden. En god neve valnøtter om dagen dekker behovet for omega-3-fett, og også andre nøtter inneholder viktige næringsstoffer og kan gjerne få en plass i dagligkosten.
Med årene får man også mindre evne til å merke tørste. Derfor er det en god vane å drikke godt med vann – ca. 4 glass om dagen – selv om man ikke kjenner seg tørst.
I vegetarkost er melkeprodukter helt sentrale som kilde til vitamin B12. Ca. 3 dl melk og 5-8 skiver gulost om dagen dekker behovet hvis man ikke har problemer med opptaket, som kan forekomme etter ca. 45 årsalderen. Derfor kan det være aktuelt med tilskudd. Mangel på vitamin D er også vanlig i Norge, og eldre som er lite ute i sollys er ekstra utsatt. Derfor er D-vitamintabletter også aktuelt, særlig om vinteren. Noen eldre trenger også jerntabletter. Legen kan vurdere behovet for tilskudd av vitamin B12, vitamin D og jern ut fra en blodprøve. Men det er ingen grunn til å ta vitamin- eller mineraltilskudd for sikkerhets skyld – verken for eldre eller andre.